Kwas chlebowy został po raz pierwszy stworzony przez Wilhelma Kanne – piekarskiego mistrza z Lunen, który upatrywał w chlebie czegoś znacznie więcej niż tylko podstawowego artykułu spożywczego. Dziś napój chlebowy cieszy się nadal Czytaj więcej |

GrzegorzZapalony zielarz i miłośniki natury. Zainspirowany złożonością i bogactwem natury, poświęcił swoje życie odkrywaniu i naukowemu badaniu roślin leczniczych. Pasja do roślin i głębokie zrozumienie

Czytaj więcej

Wiemy już co nieco o tym czym są olejki, czas na sposoby ich otrzymywania :) Istnieje kilka metod, jednak dziś skupimy się na dwóch z nich – najpowszechniejszej, czyli destylacji z parą wodną oraz jednej z najstarszych (jednak ciągle Czytaj więcej |

GrzegorzZapalony zielarz i miłośniki natury. Zainspirowany złożonością i bogactwem natury, poświęcił swoje życie odkrywaniu i naukowemu badaniu roślin leczniczych. Pasja do roślin i głębokie zrozumienie

Czytaj więcej

Coraz więcej osób rezygnuje ze spożywania produktów zawierających gluten. Czy to tylko moda, a może zdrowy nawyk? Czym tak właściwie jest gluten, w jakich produktach możemy go znaleźć i czy należy się obawiać tego składnika diety? Co to Czytaj więcej |

GrzegorzZapalony zielarz i miłośniki natury. Zainspirowany złożonością i bogactwem natury, poświęcił swoje życie odkrywaniu i naukowemu badaniu roślin leczniczych. Pasja do roślin i głębokie zrozumienie

Czytaj więcej

Witamina E nazywana jest witaminą młodości i płodności. W organizmie ludzkim bierze udział w szeregu kluczowych procesów – przeciwdziała jego starzeniu się i wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Co jeszcze warto wiedzieć na jej Czytaj więcej |

GrzegorzZapalony zielarz i miłośniki natury. Zainspirowany złożonością i bogactwem natury, poświęcił swoje życie odkrywaniu i naukowemu badaniu roślin leczniczych. Pasja do roślin i głębokie zrozumienie

Czytaj więcej

Olejek, a jednak nie tłuszcz… Na samym początku zdefiniujmy czym właściwie są olejki eteryczne. Wiele osób uważa bowiem, że otrzymuje się je podobnie jak napary z tą różnicą, że wodę zastępuje tu olej. Nic bardziej mylnego! Olejek Czytaj więcej |

GrzegorzZapalony zielarz i miłośniki natury. Zainspirowany złożonością i bogactwem natury, poświęcił swoje życie odkrywaniu i naukowemu badaniu roślin leczniczych. Pasja do roślin i głębokie zrozumienie

Czytaj więcej

Kasza jaglana, czyli niewielkie żółte ziarenka z charakterystyczną kropką to nic innego, jak łuskane ziarna prosa. Uznaje się ją za najstarszy gatunek kaszy. Uprawiana była już w neolicie, czyli około 4000 lat temu. Jako, że jaglanka Czytaj więcej |

GrzegorzZapalony zielarz i miłośniki natury. Zainspirowany złożonością i bogactwem natury, poświęcił swoje życie odkrywaniu i naukowemu badaniu roślin leczniczych. Pasja do roślin i głębokie zrozumienie

Czytaj więcej