Daktyle jako zdrowy zastępca słodyczy

Przejście na dietę zazwyczaj kojarzy się z całą masą wyrzeczeń i długotrwałą katorgą. Zmiana codziennego menu przysparza kłopotów szczególnie miłośnikom smakołyków, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez słodkiej przekąski. Jednak istnieje świetna alternatywa dla słodyczy- daktyle suszone, które nie tylko cechują się wyśmienitym smakiem, ale także są bardzo zdrowe i pożywne. Dowiedz się jakie posiadają właściwości i w jakich ilościach można je spożywać.

Czym są daktyle?

Daktyle są owocami najstarszego drzewa na świecie- palmy daktylowej (daktylowca), które uprawiano już w czasach starożytnych i wykorzystywano do produkcji win. Występują głównie w Azji, Afryce, Australii, Meksyku i Kalifornii. Obecnie w państwach arabskich, daktyle znajdują zastosowanie w produkcji miodu, który służy do słodzenia potraw. Ze względu na swój bardzo słodki smak i zawartość cukrów prostych, bogatych w energię, miłośnikami tych owoców są zazwyczaj sportowcy, którzy mają do czynienia z regularnym, ciężkim wysiłkiem fizycznym. Warto zaznaczyć, że daktyle są skarbnicą wartości odżywczych i znacznie wpływają na stan ludzkiego zdrowia.

Daktyle suszone – właściwości

• Dobre źródło energii
Dojrzałe owoce daktylowca posiadają wysoką zawartość cukrów prostych (często wskaźnik sięga nawet 80%). Daktyle dostarczają dużą ilość dobrej energii i dostarczają niezbędną ilość potasu, szczególnie przydatną po zakończeniu treningu. Mimo tego, że zawierają dużo cukru, spożycie niewielkiej ich ilości nie wpłynie znacząco na wysokość jego poziomu we krwi.

• Witaminy i minerały
Daktyle są bogatym źródłem witamin i składników odżywczych, niezbędnych do codziennego funkcjonowania i pozytywnie wpływających na ludzkie zdrowie. Są to: witamina C, witamina A, witamina B3 i B6, witamina E, witamina K, kwas foliowy, błonnik, potas, żelazo, wapń i wiele innych. Ze względu na różne odmiany owoców, daktyle posiadają zmienne wartości wyżej wymienionych składników odżywczych. Najpopularniejszą odmianą jest „Deglet Noor”.

Sprawdź również:  Menopauza-co jadać aby nie przytyć?

Wartości odżywcze daktyli: odmiana „Deglet Noor” (100 g)
Wartość energetyczna – 282 kcal
Białko – 2,45 g
Tłuszcz – 0,39 g
Węglowodany – 75,03 g (w tym cukry proste 63,35)
Błonnik – 8 g

Witaminy:
Witamina C: 0,4 mg
Tiamina: 0,052 mg
Niacyna: 1,274 mg
Ryboflawina: 0,066 mg
Witamina B6: 0,165 mg
Witamina A: 10 IU
Witamina E: 0,05 mg
Witamina K: 2,7 µg

Minerały:
Potas: 656 mg
Fosfor: 62 mg
Magnez: 43 mg
Wapń: 39 mg
Sód: 2 mg
Żelazo: 1,2 mg
Cynk: 0,29 mg

Daktyle suszone posiadają niemalże identyczną zawartość składników odżywczych. Jedyną różnicą między owocami suszonymi a świeżymi jest ilość błonnika, który w tym drugim przypadku wynosi nieznacznie więcej ( około 9 mg na 100 g).

Daktyle dla zdrowia – działanie

•Regulują ciśnienie krwi (szczególnie polecane osobom zmagającym się z nadciśnieniem),
•Pozytywnie wpływają na pracę układu sercowo-naczyniowego (wspomagają pracę serca, zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału, zmniejszają poziom stresu),
•Minimalizują objawy związane z menopauzą,
•Redukują dolegliwości powstałe w wyniku osteoporozy,
•Wspomagają pracę jelit (zmniejszają ryzyko wystąpienia raka i zespołu jelita wrażliwego, regulują procesy trawienia, przyspieszają przemianę materii),
•Likwidują zakrzepy powstałe w naczyniach krwionośnych, jednocześnie zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy,
•Usprawniają pracę układu immunologicznego (zwiększają odporność, ze względu na wysoką zawartość salicylanów, działających podobnie jak aspiryna, warto spożywać je podczas przeziębienia),
•W krajach arabskich uważane za jeden z najbardziej skutecznych afrodyzjaków,
•Polecane osobom z nadkwasotą żołądka (posiadają właściwości zobojętniające kwasy),

Daktyle suszone – odchudzanie

Mimo tego, że daktyle posiadają bardzo słodki smak, nie przyczyniają się do znacznego zwiększenia poziomu cukru we krwi, dlatego ich regularne spożywanie szczególnie polecane jest osobom na diecie. Ze względu na wysoką zawartość błonnika, wykazują właściwości obniżające ilość glukozy i cholesterolu we krwi. Na dodatek, składnik ten wpływa pozytywnie na pracę jelit, przyspieszając przemianę materii i likwidując zaparcia.

Sprawdź również:  Gluten – czy jest nam potrzebny?

Warto pamiętać!

•Dziennie spożycie daktyli nie powinno przekraczać 100 g,
•Osoby zmagające się z cukrzycą nie powinny spożywać owoców daktylowca, ze względu na wysoki indeks glikemiczny (warto skonsultować się z lekarzem w celu ustalenia wpływu regularnego spożywania daktyli na poziom cukru we krwi),
•Daktyle warto jadać rano, dwa razy w tygodniu.

Mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *