Bogactwo herbaty jaśminowej

Herbata jaśminowa nie bez powodu nazywana również „cesarską perłą” (kiedyś pić mogli ją tylko arystokraci) produkowana jest z jednego gatunku jaśminu- wielkolistnego. Posiada delikatny smak i uwielbiany przez wielu aromat, który stanowi również dodatek do tradycyjnej, zielonej herbaty chińskiej. Oprócz oryginalnego smaku, herbata jaśminowa posiada niezliczoną ilość właściwości zdrowotnych i pozytywnie wpływa na urodę.

Herbata jaśminowa – właściwości

•Pozytywny wpływ na skórę- herbata jaśminowa stosowana jest często w celu leczenia oparzeń skórnych, zapaleń skóry, a także zapalenia spojówek. Szczególnie polecana jest kobietom, ponieważ zapobiega starzeniu się skóry i powstawaniu zmarszczek.
•Wspomaga pracę mózgu- herbaty z dodatkiem jaśminu wspomagają pamięć, poprawiają koncentrację i regulują pracę umysłową. Istnieje wiele opinii, mówiących o tym, że herbata jaśminowa posiada działanie antydepresyjne i pobudzające.
•Afrodyzjak- Wielu koneserów chińskiej herbaty uważa jaśmin za jeden z podstawowych afrodyzjaków. Niektóre opinie przekonują również, że regularne picie chińskiej herbaty z jaśminem powoduje wydzielanie przez ciało delikatnego, jaśminowego aromatu.

Zielona herbata jaśminowa – działanie

Jedną z najpopularniejszych herbat mieszanych z jaśminem jest herbata zielona. Jak wiadomo, zaparzone liście herbaty tego gatunku posiadają dosyć gorzkawy smak. W celu osłodzenia i udelikatnienia go, miesza się je ze słodkawym jaśminem. Zielona herbata jaśminowa, po zaparzeniu zyskuje lekko pomarańczowy kolor i delikatny aromat.
Zielona odmiana herbaty z jaśminem posiada w swym składzie wysoką ilość polifenoli (antyoksydantów), usuwających z organizmu wolne rodniki i minimalizujących ryzyko wystąpienia nowotworów. Na dodatek, ten ceniony napój przyczynia się do prawidłowej pracy układu sercowo-naczyniowego, poprzez zmniejszanie ilości „złego” cholesterolu.

Biała herbata jaśminowa

Biorąc pod uwagę opinie wielu koneserów herbat z całego świata, miano najbardziej wykwintnej zyskała herbata biała. Jej zaparzone liście dają subtelny smak, a wraz z delikatnym jaśminem tworzą aromatyczną mieszankę, często nazywaną „rajem dla podniebienia”. Biała herbata jaśminowa posiada właściwości odmładzające, oczyszczające organizm i przeciwdziałające starzeniu się skóry.

Sprawdź również:  Jak chronić się przed rakiem jelita grubego czyli skuteczna dieta antynowotworowa

Herbata jaśminowa na odchudzanie

Herbata z jaśminem, zwłaszcza jej zielona odmiana wspomaga procesy przemiany materii, jednocześnie przyczyniając się do szybszego spalania tkanki tłuszczowej. Szczególnie poleca się spożywanie herbaty jaśminowej jako dodatek do codziennej diety i treningów.

Parzenie herbaty jaśminowej

•Herbata jaśminowa czarna- Zalewana wodą w temperaturze ok. 100 st. Celsjusza. Parzenie powinno trwać 2-3 minuty.
•Herbata jaśminowa zielona- Parzona wodą w temperaturze ok. 80 st. Celsjusza przez 3 minuty.
•Herbata jaśminowa biała- Parzenie powinno trwać ok. 5-7 minut wodą w temperaturze ok. 70 st. Celsjusza.

Na zdrowie! 🙂

Mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *