Kefir – właściwości zdrowotne

Kefir to unikalny fermentowany produkt mleczny, uważany za jeden z najwartościowszych naturalnych probiotyków. Od wieków stosowano go w europejskiej i azjatyckiej medycynie ludowej z uwagi na różnorodne właściwości lecznicze. Kefir posiada ich niesamowicie dużo, a jego regularne spożywanie bardzo szybko daje wymierne korzyści naszemu organizmowi.

Kefir – właściwości odżywcze

Kefir otrzymywany jest z mleka krowiego, owczego lub koziego. W swojej konsystencji i smaku przypomina nieco naturalny jogurt pitny, choć jest zdecydowanie kwaśniejszy. Prawidłowo przygotowany kefir (bez dodatku polepszaczy – a takich na rynku nie brakuje!) prezentuje bogate właściwości odżywcze. Zawiera m.in. wysokie stężenia witaminy B12, wapnia, magnezu, witaminy K, biotyny, kwasu foliowego i oczywiście różnego rodzaju enzymów i bakterii probiotycznych. Ponieważ nie istnieją standardy określające jakie konkretnie wartości odżywcze powinien prezentować kefir, jego skład może się nieco różnić, m.in. w zależności od regionu w jakim wypasane są krowy. Nie ma to jednak większego znaczenia. Kefir to produkt wyjątkowy, który zawsze działa dobroczynnie na nasz organizm.

Kefir jest zdrowy dla twoich jelit!

Od zamierzchłych czasów różne kultury na całym świecie marynowały i fermentowały pokarmy, co naturalnie je konserwowało. Całkiem przypadkiem, bo nieświadomie, otrzymywano w ten sposób nowe, bardzo pożyteczne mikroorganizmy. Tak też było i jest z kefirem. Lista „dobrych” bakterii występujących w kefirze jest naprawdę imponująca! Dzięki reklamom telewizyjnym zapewne już wiesz, że za aż 75% całkowitej odporności naszego organizmu odpowiada prawidłowo funkcjonujący układ pokarmowy. Śmiało można zaryzykować stwierdzenie, że biliony „dobrych bakterii” wywodzących się z jelit chronią nas przed swoimi „kolegami”, którzy przeszli na ciemną stronę mocy, a mowa oczywiście o drobnoustrojach chorobotwórczych. Kefir to istna probiotyczna bomba, która doskonale wpływa na utrzymanie właściwej równowagi flory jelitowej, co rzutuje na prawidłowe trawienie i utrzymanie wysokiej odporności, ale nie tylko…

Sprawdź również:  Krótka historia ziołolecznictwa...

Inne właściwości lecznicze kefiru

  • Wspomaga leczenie stanów zapalnych jelit oraz zespół jelita drażliwego – wysokie dawki probiotyków, zwłaszcza szczepów Bifidobacterium i Lactobacillus predysponują kefir jako produkt spożywczy wspomagający leczenie zespołu jelita wrażliwego i stanów zapalnych jelit.
  • Utrzymuje odpowiednią gęstość kości – opublikowane w 2014 roku na łamach Journal of Osteoporosis International wyniki badań udowodniły, że regularne spożywanie kefiru wpływa na utrzymanie prawidłowej gęstości kości oraz zapobiega występowaniu osteoporozy. Zawarte w kefirze probiotyki zwiększają bowiem absorpcję minerałów budujących kości, dodatkowo sam produkt bogaty jest w niezbędne dla kości witaminy i substancje odżywcze (witamina D, K, fosfor, wapń, magnez).
  • Zwalcza alergie – w niedawnym badaniu opublikowanym w Journal of Immunology Research, kefir okazał się mieć pozytywne skutki w przypadku reakcji alergicznych i astmy. W badaniu kefir hamował aktywność czynników zapalnych m.in.interleukiny-4 i immunoglobuliny IgE. Badacze wykazali, że kefir posiada silne właściwości przeciwzapalne, które mogą okazać się użyteczne w zapobieganiu astmie.
  • Działa odtruwająco na organizm
  • Zwalcza niektóre rodzaje komórek nowotworowych

Rodzaje kefiru

A teraz dobra informacja dla osób, które w żaden sposób nie tolerują nabiału – istnieją różne rodzaje kefirów, również takie, które nie są nabiałem, pozbawione są laktozy, a jednocześnie obfitują w probiotyki. Przechodząc do konkretów – rozróżniamy dwa rodzaje kefirów: kefir mleczny (otrzymywany z mleka krowiego, koziego, owczego, ale także kokosowego!) oraz kefir wodny (otrzymywany ze słodzonej wody lub wody kokosowej). Metoda otrzymywania obu z nich jest zasadniczo taka sama i wymaga użycia ziaren kefirowych, które są niezbędne do zainicjowania reakcji fermentacji. Można określić je jako swoisty bakteryjno-drożdżowy starter. Aby możliwy był wzrost i rozwój bakterii konieczny jest cukier. Ostateczny produkt zawiera jednak jego niewielkie ilości, ponieważ w trakcie procesu fermentacji drożdże „zjadają” zdecydowaną większość „pustych kalorii”.

Sprawdź również:  Profilaktyka rodem z Peru

Kilka słów o poszczególnych kefirach…

Kefir mleczny

Dostępny powszechnie w każdym sklepie spożywczym. Najbardziej znany i najczęściej kupowany to ten z mleka krowiego. Aby znaleźć na półce sklepowej kefir z mleka owczego lub koziego trzeba się już nieco nagimnastykować 😉 Na co zwrócić uwagę kupując tradycyjny kefir mleczny? Oczywiście na skład! Powinien być krótki: mleko pasteryzowane i kultury bakterii oraz drożdży kefirowych. Raczej warto darować sobie produkty, które mają szerszy skład i zawierają dodatkowo np. mleko w proszku.

Kefir kokosowy

Kefir z mleka kokosowego lub wody kokosowej –idealny dla osób uczulonych na laktozę lub białko w ogóle. Woda kokosowa to przezroczysty klarowny płyn, który wylewa się z kokosu po jego rozbiciu. Mleko kokosowe uzyskiwane jest w wyniku połączenia białego miąższu orzecha kokosowego z wodą w odpowiednich proporcjach. Oba produkty stanowią idealną bazę do tworzenia kefiru, ponieważ zawierają naturalne węglowodany, w tym cukry, które są niezbędne do odżywiania drożdży w procesie fermentacji. Kefir kokosowy w smaku jest nieco słodki, zdecydowanie mniej kwaśny niż jego tradycyjny odpowiednik.

Kefir wodny

Ma subtelniejszy smak i zdecydowanie lżejszą konsystencję aniżeli kefir mleczny. Przyrządza się go ze słodzonej wody lub soku owocowego metodą podobną do poprzednich wspomnianych produktów. Tym kefirem nie będziemy raczej popijali chrupiącej bułki, ale śmiało możemy dodawać go do koktajli, deserów, sosów sałatkowych lub po prostu wykorzystamy go jako odżywczy napój orzeźwiający. Aby nadać mu lepszy smak można pokusić się o dodatek świeżych liści mięty lub soku z cytryny.

Kefir czy jogurt, maślanka czy kefir?

To często zadawane pytanie. Wszystkie trzy produkty są wartościowe i prezentują zbliżoną wartość odżywczą. Są oczywiście pewne różnice, np. jogurt zawiera najwięcej niacyny, a maślanka ma najmniej tłuszczu. Warto zatem uwzględniać w diecie wszystkie z nich zwracając uwagę na skład – powinny być bez dodatku wszelkich ulepszaczy, a przede wszystkim cukru.

Sprawdź również:  Na co jest dobra babka lancetowata

Kefir na odchudzanie?

Szklanka tego produktu to ok. 120 kcal. Biorąc pod uwagę jego właściwości odżywcze i dobroczynny wpływ na zdrowie, jak najbardziej może stanowić składnik zbilansowanej diety, także mającej na celu redukcję nadprogramowych kilogramów.

Kefir w ciąży?

Jak najbardziej tak! Ciąża to stan kiedy witamina D i wapń są szczególnie potrzebne, zarówno mamie jak i rozwijającemu się maleństwu.

Mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *