Bakłażany – warto jeść!

Bakłażan, inaczej oberżyna, należy do tej samej rodziny co ziemniak, pomidor, papryka i cukinia czyli psiankowatych. Jego ojczyzną są Chiny i Indie, obecnie jednak uprawę bakłażana prowadzi się w wielu zakątkach świata. W wielu krajach doceniono go na tyle, że corocznie obchodzi on swoje tzw. święto Bakmana. Choć powszechnie uważa się, że bakłażan, który gości na naszych stołach to warzywo, tak naprawdę nim nie jest! Znany nam bakłażan to nic innego jak owoc, który może przybierać różne kształty – od podłużnych, przez gruszkowate, po owalne.

Bakłażan – wartości odżywcze

Świeży owoc bakłażana w znakomitej większości składa się z wody, która stanowi aż 90 % całości. Poza tym odnajdziemy tu witaminy z grupy B, witaminę C i PP, prowitaminę A, a także minerały, przede wszystkim potas, żelazo, fosfor i wapń. Skórka oberżyny swój fioletowy kolor zawdzięcza antocyjanom, które są przeciwutleniaczami, podobnie jak zidentyfikowana w bakłażanie nasunina, działająca antynowotworowo. Owoc ten jest także bogatym źródłem błonnika (ma go nawet o połowę więcej niż jabłka!). 100 gramów bakłażana to tylko 22 kcal, dlatego będzie z nim „po drodze” wszystkim, którzy dbają o linię i liczą kalorie.

Bakłażan – właściwości zdrowotne

Poza niską kalorycznością bakłażany oferują nam także szereg korzyści zdrowotnych. Jedną z nich jest obniżanie poziomu cholesterolu we krwi. Ze względu na działanie moczopędne ich spożywanie zaleca się osobom cierpiącym na obrzęki nóg wynikające z niewydolności serca lub nerek. Bakłażany ułatwiają usuwanie kwasu moczowego z organizmu, co ma szczególne znaczenie w przypadku osób cierpiących na kamicę nerkową i dnę moczanową. Z uwagi na wysoką zawartość potasu owoce te mają także korzystny wpływ na serce. Okazują się pożyteczne we wspomaganiu leczenia miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, nadciśnieniu tętniczym oraz zaburzeniach rytmu serca. Bakłażany powinny znaleźć się w diecie chorych po przebytym zawale lub udarze. Warto je także spożywać przy osteoporozie i artretyzmie, bowiem wspomagają regenerację chrząstki stawowej i wzmacniają kości. Spore ilości błonnika zawarte w oberżynie regulują pracę jelit, dlatego zaleca się je w diecie osób cierpiących na przewlekłe zaparcia czy zespół jelita drażliwego. Dodatkową korzyścią jest wspomaganie pracy wątroby poprzez zwiększoną produkcję żółci. Co ciekawe świeżym sokiem z bakłażana leczono niegdyś choroby skóry.

Sprawdź również:  Menopauza-co jadać aby nie przytyć?

Bakłażan – przepisy, czyli jak warto go przyrządzać?

Bakłażany mogą być wykorzystywane w kuchni na wiele sposobów. Można je smażyć, gotować, marynować, kisić, a nawet suszyć. Stanowią one podstawę wielu znanych potraw, m.in. francuskiego ratatouille czy greckiej moussaki. Idealnie nadają się do faszerowania i zapiekania. Ich smak nie należy do szczególnie wyrazistych zatem zwykle łączy się je z bardziej aromatycznymi składnikami jak np. suszone pomidory, cukinia, papryka, czosnek czy cebula. Bakłażan, choć zdrowy, w zbyt dużych ilościach może okazać się ciężkostrawny, dlatego bardzo dobrze będzie komponował się z ziołami wspomagającymi trawienie jak np. oregano, estragon, tymianek czy bazylia. Warto pamiętać, że jest to „warzywo”, które mocno chłonie olej, dlatego jeśli decydujemy się na smażonego bakłażana, najlepiej nasmarować go olejem lub oliwą i smażyć na teflonowej patelni bez dodatkowego tłuszczu.

Mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *